8 . مسئولیت همگانی

8. مسئولیت همگانی نقش هر مسلمان در تعیین سرنوشت جامعه، بازتاب کارهای دیگران در سرنوشت او و تعهدی که باید در پذیرش مسئولیتهای اجتماعی داشته باشد، ایجاب میکند که مراقب تمام اموری باشد که در جامعه روی میدهد. قرآن این اصل را باعنوان امر به معروف و نهی از منکر

8. مسئوليت همگاني

نقش هر مسلمان در تعيين سرنوشت جامعه، بازتاب كارهاي ديگران در سرنوشت او و تعهدي كه بايد در پذيرش مسئوليتهاي اجتماعي داشته باشد، ايجاب ميكند كه مراقب تمام اموري باشد كه در جامعه روي ميدهد.

قرآن اين اصل را باعنوان امر به معروف و نهي از منكر، بخشي از فريضههاي اجتماعي قرار داده و يكي از مباني انديشهي سياسي و اركان حيات سياسي مسلمان دانسته است.

اين اصل قرآني فعاليت سياسي را بخشي جدانشدني از زندگي اجتماعي هر مسلمان قرار ميدهد و او را در تعيين سرنوشت جامعه شريك ميسازد.(43)

9. ظلمزدايي

قرآن براي تأكيد بر ضرورت ظلمزدايي، خدا را به دور از ستمگري ميداند، جايي در نظام آفرينش براي ظلم در نظر نميگيرد و ظلمزدايي در همهي قلمروهاي حيات بشري، از جمله رابطهي انسان با خدا، خويشتن، ديگران و جامعه را مسئوليت اجتنابناپذير انسان ميداند. از منظر قرآن، نه تنها ظلمكردن ممنوع است، بلكه پذيرش ظلم نيز محكوم است و مجازات سختي دارد.(44)

در فرهنگ قرآني اين موضوع چنان اهميت دارد كه در بيش از دويست و پنجاه آيه درباره ظلمزدايي، محكوم كردن ستم و بيان پيامدهاي آن سخن گفته شده است.

 




| شناسه مطلب: 79382